Piękno w fizyce, matematyce i biologii

Czy piękno można zdefiniować w sposób ścisły?

Zapisz się
  • Centrum Kopernika Badań Interdyscyplinarnych
  • WG G. Chaitin
  • 7  materiałów filmowych
  • Nieograniczony dostęp

O wykładzie

Gregory Chaitin jest światowej sławy matematykiem, zajmuje się m.in. teorią informacji i podstawami computer science. W niniejszym wykładzie zadaje pytanie, czy kategorię piękna można zdefiniować na sposób ścisły. Wychodząc od poglądów Leibniza, opisuje piękno jako specyficzne połączenie prostoty i złożoności. Świat miałby więc, przykładowo, być piękny, ponieważ występuje w nim niebywała złożoność zjawisk, jednak wynikająca z prostych, nielicznych, eleganckich praw przyrody.

Chaitin kolejno zastanawia się, jak można zastosować tego typu intuicję w przypadku fizyki, matematyki i biologii, omawiając przy tym takie kwestie, jak prawa fizyki, twierdzenia limitacyjne w matematyce i teoretyczne podstawy darwinizmu. Pośród wspomnianych przez Chaitina tematów znajdują się także dwie wielkie idee, którymi zajmuje się on zawodowo od lat: liczba omega oraz metabiologia, które tutaj zostają wyjaśnione w przystępny, skrótowy sposób.

Program

  1. Doskonały świat Leibniza
  2. Uzupełnienie 1: „Rozprawa o metafizyce”, rozdział 5
  3. Czym jest prawo fizyki?
  4. Uzupełnienie 2: „Rozprawa o metafizyce”, rozdział 6
  5. Złożoność i piękno
  6. Piękno matematyki
  7. Uzupełnienie 3: Program Hilberta
  8. Liczba omega
  9. Uzupełnienie 4: Problem stopu
  10. Prostota i złożoność w biologii
  11. Podsumowanie
  12. Test

Kategorie

Wykładowcy

prof. Gregory Chaitin

Profesor matematyki i informatyki na Uniwersytecie Brazylijskim w Rio de Janeiro. Światowej sławy teoretyk informacji.

Czytaj więcej

Tłumaczenie i opracowanie naukowe

dr Łukasz Lamża

Doktor nauk humanistycznych specjalizujący się w filozofii przyrody, kosmologii, astrofizyce oraz zagadnieniach filozoficznych związanych z tymi naukami. Pracownik Centrum Kopernika Badań Interdyscyplinarnych oraz członek redakcji „Tygodnika Powszechnego”.

Czytaj więcej